Sjukhuset i Västerås / Foto: Conny Sillén / Scanpix
Landstinget

Sjukhusbevakningen skärps på grund av drog

1:34 min

Landstinget Västmanland förstärker bevakningen på sjukhuset i Västerås. Det sker mot bakgrund av att allt fler patienter påverkade av drogen MDPV kommer till sjukhuset, flera av dem kan vara våldsamma.

För att öka säkerheten och tryggheten ska så snart som möjligt två ordningsvakter bevaka dygnet runt, men det är ännu inte klart när. Samtidigt kommer nuvarande helgbevakning på akutmottagningen att tas bort.

– De här patienterana är oroliga, de är hotfulla och vårt ansvar som arbetsgivare är att tillse att både patienten och framförallt våra medarbetare har en trygg miljö, säger Liselotte Sjökvist, biträdande chef för Västmanlands sjukhus i Västerås, Köping och Sala.

– Utifrån den här drogens påverkan, och att antalet patienter har ökat under mars - april så tycker vi att vi behöver förstärka väktarfunktionen på sjukhuset, fortsätter hon.

Enligt landstinget visar en genomgång av läget att det i genomsnitt kommer minst en patient per dag, som överdoserat MDPV. Vissa av patienterna är på grund av drogpåverkan så hotfulla och våldsamma att ordningsvakt måste ingripa och hjälpa till.

För att öka kunskapen om drogen samt hur agera vid hot och våld planeras utbildningar för sjukvårdande personal.

Dessutom ska ett särskilt behandlingsprogram för patientgruppen arbetas fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista