Nationaldagsgeneral Urban Andersson framför en blågul vimpel och en flagga med Surahammars kommunvapen. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
Nationaldagen

Nationaldagen firas i Västmanland

1:38 min

Fotbollsderby, körsång och bilutställning - det är några av inslagen i nationaldagsfirandena runt om i länet, där traditionellt och nytt blandas. I Surahammars kommun till exempel hålls firandet i år i Virsbo och avslutas med fotbollsderby mot ärkerivalen Ramnäs.

– De har lyckats flytta matchen så de kan spela den dagen. En riktig hatmatch... får man säga så? Så blodigt är det kanske inte, men match är match. Det säger Urban Andersson som ansvarar för nationaldagsfirandet i kommunen.

Tanken är att firandet ska alternera mellan Virsbo, Ramnäs och Surahammar. Om det ska bli så krävs att 2013 års nationaldagsfirande hålls i Ramnäs, men det beslutet är ännu inte taget.

Även i resten av länet firas nationaldagen. Några axplock:

  • I Västerås firas det på Djäkneberget med bland annat allsång under ledning av Leif Åhman.
  • Arboga firar i Ahllöfsparken med blåsorkester, stipendieutdelning och bandet Apabra.
  • Köping firar traditionsenligt med frukost vid Dybecksgården. Senare på dagen finns både bilutställning och ponnyridning.
  • Skinnskatteberg firar på Hemgården. Även i Karmansbo hålls ett firande med bland annat marknad.
  • Den som vill fira i Fagersta kan bege sig till Hembygdsgården, där bland annat priset "årets fagerstabo" delas ut för första gången.

Vissa kommuner passar också på och hälsar nya svenska medborgare välkomna. Det gör man i Köping, Sala, Västerås och Arboga, för att nämna några. Andra kommuner har inte det inslaget, till exempel Fagersta och Kungsör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista