Juha Rundgren (V) är en av initiativtagarna till att ge länets papperslösa vård. Foto: Camilla Olsson SR
Västmanland

Papperslösa ska få vård

1:29 min

Det finns mellan 300 och 900 papperslösa i Västmanland och nu ska de få vård på samma villkor som alla andra. Det vill den rödgröna majoriten i landstinget.

De så kallade papperslösa är människor som befinner sig i landet utan tillstånd. Nu vill den rödgröna majoriteten ge dem rätt till subventionerad hälso- och sjukvård på lika villkor som alla andra länsbor.

– Med tanke på mänskliga aspekter och de mänskliga rättigheterna så har vi ingen annan väg att gå. Alla människor som vistas i länet ska få vård, säger landstingsrådet Juha Rundgren (V).

I dag har de papperslösa rätt till akutsjukvård. Om vårdbehovet inte bedöms vara akut är de utelämnade till godtycke.

– Då är det den enskilda läkaren eller sjuksköterskan som fattar beslut, eftersom det inte finns några riktlinjer, och det är olyckligt. Personalen ska inte behöva ställas inför sådana beslut.

Juha Rungren poängterar att kostnaderna inte behöver öka på grund av reformen.

– Om den här gruppen söker vård innan det blir akut så blir det billigare för landstinget. Många tror kanske att det skulle bli dyrare men så är det alltså inte. Det har andra landsting vittnat om.    

Frågan om vård till papperslösa har diskuterats under lång tid. Redan 2007 kritiserade FN Sverige på den här punkten.

I väntan på nationella riktlinjer har flera landsting fattat egna beslut, senast Landstinget Sörmland som erbjuder alla papperslösa vård sedan årsskiftet. I det här perspektivet är Landstinget Västmanland inte särskilt tidigt ute.

– Vi är kanske lite sena i starten men nu måste vi köra. Och då ska vi inte vara missnöjda med att vi inte började tidigare.

Det första steget är att tillsätta en utredning.

– Sedan får vi se, troligen i slutet av året, hur och var vi drar gränserna. Så att det också blir rättssäkert för de här människorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista