1 av 2
Gustav Nordin, Tom Andersson, Martin Bohm och Linnea Hansson som snart tar studenten från Carlforska gymnasiet i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/SR.
2 av 2
Patrik Vikström. Foto: Marcus Carlsson/SR.
Arbetsmarknaden

Färre unga utan jobb

1:47 min

Arbetslösheten bland unga i Västmanland är lägre i dag än den var för femton år sedan. Men några blivande studenter vi träffade verkar inte oroa sig för arbetslöshet, men ser fortsatta studier som en självklar väg.

– Tittar man på antalet ungdomar i Västmanlands län som är arbetslösa så är det lägre. Det ligger runt 3 000 nu och för 15 år sedan var det närmare 5 000, menar Patrik Vikström, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Västerås.

Dock säger Patrik Vikström att siffra på 5 000 personer är ungefärlig. Eftersom Arbetsförmedlingen bytte system för sådana här siffror för några år sedan går det inte att få fram en exakt siffra för hur det såg ut för 15 år sedan, men att den sjunkit och idag ligger på drygt 3 000 är solklart.

Då, 1997, pratade vi med några ungdomar om framtiden efter gymnasiet. Så här sa en av dem om hur man kan slippa arbetslösheten.

– Man kan sätta upp lappar om vad man kan till exempel i en Ica-affär som att man söker arbete. Det är många som läser sådant.

När vi idag träffar några estetelever, som snart tar studenten vid Carlforska gymnasiet i Västerås, verkar arbetslösheten inte oroa och fortsatta studier är en självklar väg.

– Jag har ett band som jag satsar med och så tänker jag plugga, så jobb är inte aktuellt riktigt än, menar Martin Bohm.

Gustav Nordin tar ett år ledigt för att hitta studiemotivation. Därefter söker han psykologlinjen.

Deras klasskompis Linnea Hansson ska också ta ledigt:

– För jag har inte heller den här riktigt pluggmotivationen kvar. Jag vill bli polis eller socionom så  då får jag se om jag kommer in på någon av de linjerna.

Tom Andersson siktar på att först vila upp sig och sedan läsa till arkitekt.

– Jag tror att man ska var lite arbetslös för att känna på det. Sedan kanske man får lite mer motivation att söka jobb. Det känns rätt lugnt för tillfället, jag har ju planer på att plugga vidare sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista