Kriminalvårdschef Christer Fränneby. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
Västerås

Häktet i akut behov av upprustning

"En arbetsmiljöfråga och en verksamhetsfråga"
1:47 min

Häktet i Västerås har allvarliga säkerhetsbriser och är i stort behov av ombyggnad och upprustning. Efter ett oanmält besök för några veckor sedan listar Justitieombudsmannen, JO, flera punkter där de dåliga lokalerna påverkar hur arbetet på häktet fungerar, både för personalen och de intagna.

Häktet i Västerås byggdes för 45 år sedan och länets kriminalvårdschef Christer Fränneby håller med JO i att bristerna nu så stora att det påverkar alla som vistas i lokalerna.

– Det är både en arbetsmiljöfråga och det är också en verksamhetsfråga för de häktade som vi tar emot, säger han.

Enligt Christer Fränneby är det mest akut att bygga om så att säkerheten förbättras. Det handlar bland annat om att bygga en centralvakt som på ett säkert sätt ka sköta in- och utpasseringar.

Christer Fränneby säger att behovet av en ombyggnad och renovering funnits i cirka 10 år. Sedan ett år tillbaka finns planritningar och budget inlämnade till kriminalvården, men så kom ett byte på generaldirektörsstolen och planerna blev liggande. Enligt Christer Fränneby har det bildats ett centralt infrastrukturråd inom kriminalvåden och det är rådets uppgift att göra en prioriteringsordning för samtliga byggprojekt inom kriminalvården i landet.

Både Christer Fränneby och JO:s enhetschef Sven-Åke Jansson är eniga om att verksamheten fungerar, men att det är slitigt för personalen och för litet och för slitet för de intagna. Efter sitt besök är det just bristerna i lokalen som JO påpekar i sitt protokoll, bland annat rastgårdarnas och boenderummens storlek.

Även om JO egentligen inte kan påverka kriminalvården, så tror Sven-Åke Jansson att JO:s ord väger tungt, bland annat för att bristerna uppmärksammas av allmänheten och organisationer.

– Kriminalvården kanske inte är så jätteglad över att få den här uppmärksamheten på sig och att man då själv vidtar åtgärder för att slippa uppmärksamheten, säger han till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".