1 av 2
Håkan Wikström, som spelar första violin i Västerås sinfonietta är besviken över styrelsens val. Foto Staffan Andersson/SR Västmanland
2 av 2
Dag Celsing, direktör för Västmanlandsmusiken
VÄSTERÅS

Kritik mot att musikdirektör får fortsätta

1:48 min

Trots fackliga protester har Västmanlandsmusikens direktör, Dag Celsing, fått styrelsens fortsatta förtroende.

Under vårens öppna rekryteringsprocess förordade personalen att en annan kandidat, Göteborgsoperans chef Lise-Lotte Axelsson, skulle få uppdraget.

Men styrelsen beslutade att Dag Celsing, som har varit tillförordnad direktör i två år, ska få fortsätta leda organisationen. 

Personalrepresentanten Håkan Wikström är besviken.

– Vi känner oss överkörda av styrelsen. Man har ensidigt pekat med hela handen. Det är väldigt svårt att finna sig i det med glädje, det måste jag tillstå, säger han.

Västmanlandsmusiken är ett kommunalförbund som ägs av Västerås stad och Landstinget Västmanland. Det är en organisation som står på tre ben: Länsmusiken, Västerås konserthus och orkestern Västerås sinfonietta.

Förra året gick musikerna i Sinfoniettan ut offentligt med att de saknar förtroende för Dag Celsing.

Enligt Håkan Wikström beror missnöjet bland annat på att Celsing inte har drivit frågan att Sinfoniettan ska bli en heltidssorkester tillräckligt hårt och att hans ledarskap är svagt och otydligt.

De fackliga företrädarna reserverade sig mot styrelsebeslutet att ge Celsing fortsatt förtroende. De skriver också att Lise-Lotte Axelsson ”tydligt överglänser de övriga kandidaterna”.

Styrelseordföranden Marita Öberg Molin (S) säger att alla i personalen inte står bakom kritiken mot Dag Celsing.

– Det är inte, som det kan verka, en samlad syn att man inte vill ha Dag, säger hon.

Dag Celsing själv är inne på samma linje.

– Jag kan hantera det här och känner mig lugn och trygg. Jag uppfattar det inte alls som att jag står emot ett kollektiv.

– Jag vet att jag har stöd från många medarbetare, säger Dag Celsing till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista