Förslaget om längre öppettider på krogarna i Västerås oroar polisen. Foto: Tor Johnsson/Scanpix.
Nattliv

Polisen vill inte ha längre öppettider på krogen i Västerås

1:29 min

I eftermiddag ska Västerås kommunfullmäktige besluta i den omtvistade frågan om förlängda öppettider på krogen. Men polisen menar att längre öppettider leder till mer fylla och våldsbrott.

I dag måste krogarna stänga senast klockan 02, men enligt ett förslag skulle de i stället kunna få ha öppet till klockan 03. 

Politikerna har vitt skilda uppfattningar om det här, men polisen har i alla fall en klar ställning i frågan. 

Enligt Per Ågren, operativ chef för polisen i Västmanland, leder längre öppettider till fler våldsbrott, till följd av mer fylla. Enligt Per Ågren är detta bevisat i olika undersökningar både lokalt och internationellt.

– Erfarenheter från Stockholm, som ju har betydligt längre öppettider än vad vi har, är just att det var dumt att ha så länga öppettider, att det var dumt att förlänga öppettiderna, strikt sett utifrån det perspektiv som jag har på polismyndigheten.

Längre öppettider på krogen kommer att påverka polisens arbetstider och arbetsmiljö, säger Per Ågren.

 – Vi måste fördela mer resurser över längre tid och finnas i tjänst sen fredag natt och lördag natt. Det innebär förstås en ökad ansträngning, i synnerhet i den arbetsmiljö som polisen jobbar i, säger Per Ågren, operativ chef för polisen i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista