Västerås

Inget besked om byggstart för häktet

1:53 min

Nästa vecka hålls ett första möte då Kriminalvården ska ta ställning till vilka av alla aktuella byggprojekt som ska prioriteras. Häktet i Västerås är ett av projekten. Behovet av både upprustning och renovering är stort i Västerås.

I nyheterna har tidigare både länets kriminalvårdschef Christer Fränneby och Sven-Åke Jansson, enhetschef för JO:s enhet Nationellt besöksorgan, berättat hur häktets nuvarande lokaler påverkar både säkerhet och arbetsmiljö. Kriminalvårdens fastighetschef Daniel Blom är väl medveten om problemen i Västerås.

– Utan att gå in i några detaljer så handlar det ju om en ombyggnation av centralvakten och en allmän uppfräschning av lokalerna, säger Daniel Blom.

Häktet i Västerås har nu 45 år på nacken och under så många som 10 år har behovet av ombyggnad och upprustning varit mycket stort.

Sedan ett år finns det både planritning och budget inlämnade till kriminalvården, men planerna blev liggande i och med att kriminalvården i samma veva fick en ny generaldirektör. Sedan dess har kriminalvården inrättat ett infrastrukturråd. I nästa vecka ska rådet sätta sig ner och försöka prioritera bland alla projekt som finns runt om i landet.

Kriminalvårdens fastighetschef Daniel Blom säger att planerna för Västerås ska tas upp för en bedömning och att det finns ett bara underlag för att kunna sätta igång med en ombyggnad bara ett beslut kommer. Men om det verkligen fattas ett beslut kan han inte uttala sig om.

– Det måste jag hänvisa till efter investeringsrådsmötet, då kommer vi att veta, säger Daniel Blom till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista