Vinterträdgården vid Bovieran i Västerås. Reporter: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Sala

Bovieran har tröttnat på Salas politiker

"Prestige går före fakta"
1:49 min

Nu har den politiska oenigheten inom Sala kommun gått så långt att byggprojektet Bovieran hotar att dra tillbaka sina byggplaner. Redan för tre år sedan startade diskussionerna om att Bovieran skulle etablera sig i Sala. Sedan dess har turerna varit många och nu har Bovierans vd, Göran Mellberg, tröttnat.

Göran Mellberg, vd för Bovieran AB, säger till P4 Västmanland att företaget drar tillbaka sina byggplaner om inte politikerna i Sala kan enas om en detaljplan senast denna sommar.

Sedan 2009 har turerna kring byggprojektet varit många. I december förra året godkände så Salas kommunfullmäktige avtalet om att Bovieran bygger tre hus med sammanlagt 48 lägenheter med tillhörande inglasad innergård.

Men för en vecka sedan stoppade den politiska oppositionen detaljplanen för Silvervallen, där fastigheten är tänkt att byggas. Bland annat centerpartiet hänvisade till att de vill se helheten för Silvervallen, inte bara just Bovierans placering.

Den politiska oenigheten i Sala förvånar Bovierans vd, Göran Mellberg.

– Med de lite över 50 kommunkontakter som vi har haft så har vi aldrig mött en oenighet på detta planet där man låter prestige gå före fakta i viljan att få ett projekt, säger han till P4 Västmanland.

Kommunalrådet i Sala, socialdemokraten Per-Olov Rapp, förstår kritiken, men lägger skulden på oppositionen.

– Jag hoppas att de borgerliga ledamöterna som har protesterat mot det här lägger undan stridsyxan och besinnar sig och tillstyrker den plan som föreligger, säger Per-Olov Rapp.

Per-Olov Rapp är övertygad om att det kommer ett beslut om en detaljplan, kanske redan i juni annars vid ett extra kommunfullmäktige i början av augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".