Denise Norström (S) landstingsråd positiv till stor nationell cancerstudie, men vissa frågetecken återstår ännu att reda ut innan landstinget säger ja. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Landstinget

Nja till nationell cancerstudie från landstinget Västmanland

2:02 min

Landstinget Västmanland är positiva till att delta i en nationell cancerstudie. En studie vars syfte är att ta reda på vilken metod som är bäst på att upptäcka tarmcancer. Men innan landstinget och regionen säger ja vill man att SKL, Sveriges kommuner och landsting klargör vissa saker.

Det landstingen i regionen bland annat vill veta är vilken screeningmetod som ska användas, det säger det Socialdemokratiska landstingsrådet Denise Norström.

– Vi vill få klart vilken metod som ska användas. Vi tycker att det är bra och vi vill vara med i det här projektet från regionen och då pratar vi sju landsting här i Mellansverige. Men det är viktigt att vi löser den knuten, säger Denise Norström (S) landstingsråd.

Senast 30 juni vill SKL veta om landstingen tänker vara med i en stor nationell cancerstudie som ska omfatta 200 000 personer i åldrarna 59-62 år.

Syftet med studien är att bland annat ta reda på vilken screeningmetod som är bäst för att upptäcka cancer i grovtarmen, en cancer där mer än hälften av de som drabbas avlider av sjukdomen.

Men nu vill alltså regionen ha tydligare regler innan man säger JA. Bland annat vill man veta vilka landsting och patienter det är som ska omfattas av de två undersökningsmetoder som ingår i studien, antingen koloskopi där man går in och gör en undersökning via ändtarmen eller där man bara tar ett avföringsprov:

– Men även om vi säger att ett landsting använder den delen där man tar ett avföringsprov så kommer inte det naturligtvis att hindra en enskild patient, att om man är orolig och vill ha en koloskopiundersökning, så får man det och finns det i släkten och så vidare.

– Och alla som har symptom, då går man ju in och tittar, säger Denise Norström.

Fyra miljoner av totalt 115 miljoner beräknas studien kosta landstinget Västmanland, men även här kräver landstinget Västmanland och regionen att SKL trycker på Socialdepartementet för att de ska vara med och finansera en större del.

– Tycker departementet att det här är viktigt, då vore det önskvärt om de kunde vara med och delfinansera en sådan här viktig verksamhet, lite mer än en miljon. Om man ska dela det på 21 landsting så är det inte mycket kvar, säger Denise Norström.

Varje år drabbas 6000 kvinnor och män av cancer i grovtarmen och det är den vanligaste cancerformen. Av dem som insjuknar avlider mer än hälften av sjukdomen. Studien som nu planeras ska pågå i 15 år och för att få med så många som möjligt i de åldersgrupper som berörs är det viktigt att samtliga landsting deltar.

De enda landsting som redan infört screening är Gotland och Stockholms läns landsting som infört tarmcancerscreening med avföringsprov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista