1 av 6
Alexander Ovesson, Sofia Qvarfordt-Jarl, Edin Hegic´, Fanten Almubareki, Joel Tunkanen, Lisa Karlsson, Gentis Paloja, Sara Holmér, Daniel Alm D´Adda, Erik Pettersson från NV 09. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.
2 av 6
Släkt och vänner väntade med studentplakat och ballonger på Kantzowskas skolgård. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.
3 av 6
Spänd väntan på att de nybakade studenterna ska komma ut från skolan. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.
4 av 6
Traditionsenligt studentflak med blommor och ballonger. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.
5 av 6
Avslutning på Kantzowska / Foto: Mattias Rensmo SR
6 av 6
Avslutning på Kantzowska / Foto: Mattias Rensmo SR
Hallstahammar

Studenter på Kantzowska sjunger på sista versen

1:45 min

Treorna på Kantzowska gymnasiet i Hallstahammar tog studenten i dag. En utmaning och ett äventyr, var omdömet från några av de elever som blev de sista att ta studenten på de teoretiska programmen. Om något år läggs hela skolan ned.

– Det har varit ett äventyr och nu äntligen är man framme vid mål, säger Gentris Paloja, som gått naturvetenskapliga programmet. 

Förra våren beslutade politikerna i kommunen att lägga ner de teoretiska programmen på skolan, och nu i våras beslutades det att hela skolan ska läggas ner inom ett par år.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Vi har ett gymnasium och sen har vi inget mer. Kanske är det stora ord, men jag tror att Hallstahammar kommer att gå under, säger Gentris Paloja.

Socialdemokraten Christina Aspenryd, ordförande i barn och utbildningsnämnden i Hallstahammar, beklagar också att gymnasiet ska läggas ner, trots att hon själv varit med och tagit beslutet. 

– Det känns jättetragiskt, men man kan inte driva en skola utan elever tyvärr, säger Christina Aspenryd som tror att närheten till Västerås haft avgörande betydelse för att Kantzowska lockat allt färre elever.

Men hon håller inte med nybakade studenten Gentris Paloja om att Hallstahammar nu är nära undergången.

– Jag tror inte att alla ungdomar kommer att fly Hallstahammar för att man får gå i skolan någon annanstans, för det gör man ju redan idag, säger Christina Aspenryd, ordförande i barn och utbildningsnämnden i Hallstahammar.

Kantzowska omstridd

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista