Staffan Jansson, socialdemokratisk ordförande i individ- och familjenämnden i Västerås. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.
Västerås

Förlängd öppettid på krogen under ett år

1:34 min

Det är nu klart att krogar i Västerås ska få ha öppet till tre på natten, alltså en timme längre än tidigare. Men det blir ett försök under ett år med start 1 januari 2013. Beslutet togs av kommunfullmäktige i går kväll.

– Vi har tittat på omvärlden och det har funnits en stark önskan från vissa krogar men också från ungdomsgrupper, säger Staffan Jansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Västerås:

"Varför ska vi stänga så tidigt i Västerås"

– Så därför gör vi ett försök där vi tittar på hur det skulle fungera och vilka effekter det får. Men det finns egentligen ingen undersökning vilka effekter förlängda öppettider skulle få, utan man har tittat på hur det ser ut i centrum. Och det är klart att om krogar har öppet mer i centrum så befinner man sig mer i centrum. Medans de som har öppet under kortare tid i centrum kanske har mer bråk i ytterområden, säger Staffan Jansson (S).

Under året ska försöket utvärderas och jämföras med kanske 2011, hur många beslag som görs av alkohol och hur mycket våldsanmälningar det blir i centrum.

Kan försöket avbrytas om man märker att det brakar iväg åt fel håll?

-- Självklart, om det direkt uppkommer så negativa effekter att det inte är värt att ha ett sådant här försök så kommer vi att avbryta det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista