Misstänkt friad för branden i Svanå

Den man som misstänkts ligga bakom en omfattande villa-brand i Svanå norr om Västerås i fjol frias nu av Svea Hovrätt.

Det var i augusti förra året som en stor äldre villa i Svanå brann ner till grunden. En 28-årig man greps och åtalades för mordbrand. Enligt åklagaren skulle mannen ha hällt ut brännbar vätska kring huset och tänt eld på det.

Men enligt Västmanlands tingsrätt gick det inte genom den tekniska bevisningen att fastslå hur branden hade startat, och därför frikändes mannen.

Åklagaren överklagade då fallet till hovrätten.

I domen som nu kommit från Svea Hovrätt skriver man att den bevisning som lagts fram visserligen pekar på en rad omständigheter som onekligen är besvärande för den åtalade.

Man menar också att det händelseförlopp som åklagaren skisserat mycket väl skulle kunna förklara det misstänkta brottet.

Men på samma sätt som tingsrätten, tycker hovrätten att den tekniska bevisningen inte räcker för att visa hur branden verkligen uppstod och att det alltså inte är ställt utom rimligt tvivel att det var 28-åringen som anlade den.

Av den anledningen frias nu alltså mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista