Kommunhuset i Surahammar. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
Surahammar

Surahammar får riktlinjer mot mutor

"En kunskapsbank för alla kommuner och landsting"
1:15 min

I dag väntas kommunfullmäktige i Surahammar besluta om riktlinjer kring mutor och korruption. Fram tills nu har det inte funnits några riktlinjer för de anställda inom Surahammars kommun för exempelvis vilka gåvor som kan vara okej att ta emot och vilka som inte är okej.

– Det är klart att det är ett område där vi borde ha riktlinjer och sedan kan man väl ändå påstå att de skriverier som varit, framförallt då från Göteborg, har gjort att vi insett att här får vi nog lov att skriva ned någonting och ge arbetsgivarens syn på de här frågorna, säger Britt-Inger Fröberg, kommunalråd i Surahammar.

Riktlinjerna är tänkta att vara en hjälp för både politiker och anställda inom Surahammars kommun och de kommunala bolagen för att veta vad som är tillåtet och inte enligt gällande lagar och regler.

Riktlinjerna täcker inte alla tänkbara situationer utan vad som är tillåtet och inte måste avgöras från fall till fall. Det kan exempelvis under vissa omständigheter ibland vara tillåtet att bli bjuden på någon enstaka lunch i arbetet.

Men det är inte tillåtet att ta emot pengar, eller förmåner som kan misstänkas påverka tjänsteutövningen, eller besluten som fattas inom kommunen.

Britt-Inger Fröberg kommer själv på ett tillfälle då det kändes tveksamt att bli bjuden på en middag och hon valde då att betala själv.

– Det var en inbjudan till en rätt så stor middag, sedan vet jag inte om jag var för försiktig eller inte, det var inga stora saker, men jag valde ändå att göra så, säger hon.

SKL, Sveriges kommuner och landsting, välkomnar arbetet och säger att det efter mut-skandalen i Göteborg finns en stor medvetenhet om just mutor.

Men enligt förbunds-jurist Ann Sofi Agnevik på SKL är det viktigt att de nya riktlinjerna inte bara ställs in i bokhyllan:

– Det svåraste är att se till att det här arbetet lever kvar och finns med i medvetandet. Så därför startade vi ett nätverk tillsammans med Göteborgs stad.

– Vi bestämde oss för att starta ett nätverk som kommuner och landsting fick anmäla sig till och har idag ett 40-tal medverkande. Vi träffas regelbundet och har olika teman.

Teman som etik, riskhantering, internkontroll och upphandling har tagits upp på nätverkets träffar.

Ingen av västmanlands kommuner är med i nätverket, men kunskapen kommer ändå att kunna komma Västmanlans till godo, säger Ann Sofi Agnevik, förbundsjurist på SKL.

– Meningen är att vi ska få ihop en informationsbank eller kunskapsbank och en verktygslåda för alla andra kommuner och landsting som inte har möjlighet att vara med i nätverket så dom kan se vilka metoder och arbetsätt man kan använda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".