1 av 4
Västerås Fria Gymnasium. Foto: Eva Kleppe/SR
2 av 4
Eliseo Soria Reátegui vd och rektor för Västerås citygymnasium tar över Västerås fria gymnasium. Foto: Inga Korsbäck/SR
3 av 4
Västerås citygymnasium flyttar från Smedjegatan till Mimerkvarteren. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
4 av 4
Examen för 56 elever vid Västerås fria gymnasium i Vasaparken 2012. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Västerås

Västerås citygymnasium tar över Västerås fria

"Vi kommer att flytta till Västerås frias lokaler"
1:58 min

Västerås Citygymnasium tar över Västerås fria gymnasium. Västerås fria har länge haft problem, bland annat har Skolinspektionen kritiserat skolan för en rad brister och även Arbetsmiljöverket har varit inkopplade. Men nu får gymnasieskolan en helt ny ägare.

Skolans nya ägare tar över allt ifrån gymnasieskolans profil, lokaler och personal, det säger Eliseo Soria Reátegui vd och rektor för Västerås citygymnasium:

– Vi kommer att flytta till Västerås frias lokaler, säger Eliseo Soria Reátegui vd och rektor för Västerås citygymnasium.

Tar ni över lärarna också eller vad händer med dem?

– Ja det ingår i köpet kan man säga och vi har börjat förhandla tjänstegrad för all personal, för dem som är tillsvidare anställda.

Efter en tids förhandling med Västerås frias ägare är nu köpet klart och Västerås citygymnasium slår ihop sin verksamhet med Västerås frias gymnasieprofil och flyttar in i deras lokaler i Mimerkvarteren i Västerås city.

Förhandlingar har också inletts mellan den nya ägaren och de båda lärarfacken, Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund. Förhandlingar som kommer att avgöra vilka av lärarna som blir kvar i den sammanslagna gymnasieskolan.

Med omkring 200 elever som det ser ut i dagsläget så uppskattar Eliseo Soria Reátegui att gymnasieskolan i höst kommer att behöva minst 15 anställda, varav de flesta lärare:

– Men lärartjänster det blir ungefär tolv, tolv tjänster, säger Eliseo Soria Reátegui.

Hur mycket Västerås citygymnasium fick betala för att ta över Västerås fria gymnasium vill Eliseo Soria Reátegui inte avslöja:

– Ja det är sekretess, en paragraf i själva köpeavtalet, där inte jag, inte den gamle ägaren kan säga, säger Eliseo Soria Reátegui.

Nu på onsdag hålls ett Öppet hus för elever, föräldrar och personal där man ska informera om verksamheten i höst.

Men hur många elever som det då kommer att finnas på skolan återstår att se, gymnasieskolans nya ägare är inte orolig över att Västerås frias gymnasiums problem påverkar elevernas gymnasieval:

– Jag tror inte det, jag är inte orolig för det. Jag tror på Västerås frias koncept, det är ju därför vi köpte det.

Men om det nu är så att elever kanske säger att välj inte den skolan på grund av det och det. Att man själv då har dåliga erfarenheter, det kan ju också påverka?

– Ja men jag tror inte det, jag tror på det här och vi kommer att klara det här. Jag vill säga till dem elever som ska välja oss, vi är seriösa och vi tar skolpengen på allvar. Vi är ett seriöst företag, säger Eliseo Soria Reátegui.

Inför höstterminen 2012 så hade totalt 22 elever Västerås fria- och Västerås citygymnasium som förstahandsval.

1 juli sker ytterligare val och 5 juli redovisas vilka gymnasium och utbildningar eleverna valt.

När gymnasieskolorna i Västerås i går, fredag hade examensavslutning så var det 16 elever vid Västerås citygymnasium och 56 vid Västerås fria gymnasium som tog sin examen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".