Rätt kropp ska komma i rätt grav med hjälp av streckkoder. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
Sverige

Vill sätta streckkod – på döda

1:00 min

För att undvika att döda försvinner eller förväxlas vill landets kyrkogårdsförvaltningar förse avlidna med streckkod. Koden ska följa den avlidne ända fram till begravningen. Allt för att rätt kropp ska hamna i rätt grav.

Det händer inte ofta, men varje gång en kropp hamnar på villovägar är det en tragedi. Det menar Anders Nilsson som är teknisk rådgivare i Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund.

Vid ett tillfälle var kroppen borta i flera månader.

-- Det gäller att veta var de är. Om man dör på ett ställe och begravs på ett annat ställe så är det viktigt att ha ett nationellt system, säger Anders Nilsson.

Enligt förslaget skulle hela kedjan från dödsfallet till begravningen omfattas av streckkoden och skulle ett misstag vara på väg att hända, skulle elektronisk utrusning larma om att något var fel.

Allt för att i samanhanget undvika det värsta tänkbara, att fel person hamnar i graven.

--  Ja visst kan det hända. Det är nackdelen om man inte har full koll på allting.

I höst ska Sveriges kyrkogårds och krematorieförbund lämna in en utredning om förslaget som regeringen ska ta ställning till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista