Foto: Patrik Åström/SR.
Arbetsmarknaden

Knappt 550 lediga jobb i Västmanland

"Många av de jobb som finns är inom handel"
1:19 min

I fredags tog många gymnasieelever studenten. Mer utbildning väntar för en del, men vissa sätter igång och söker arbete direkt. Antal lediga jobb i Västmanland är i dag måndag 548, om man tittar hos arbetsförmedlingen.

– Om man tittar på alla ungdomar så verkar det kanske inte vara så många jobb den här veckan, säger Roger Lindberg, chef på arbetsförmedlingen i Västerås.

Vad finns för de som inte har så mycket erfarenhet?

– Jobb som alltid är gångbara för ungdomar är till exempel inom handel och restaurang, och där kanske man inte alltid behöver ha så många som har mycket erfarenhet, säger han.

– Ungefär 20 procent av de jobb som finns inne är inom handel och detaljhandel, man söker någon här och där.

På en skala mellan 1 och 5 (där 5 är bäst), var vill du lägga situationen för arbetsmarknaden i Västmanland just nu?

– En 2:a. Så länge vi inte har jobb till alla så tycker jag inte att vi har en superbra arbetsmarknad, men den är mycket bättre än vad som ofta diskuteras. Det är ändå mycket omsättning, många byter jobb, jobb kommer in och de tillsätts också snabbt, säger Roger Lindberg, chef på arbetsförmedlingen i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".