Hallstahammar

Före detta politiker i Hallstahammar åtalas för våldsamt motstånd

En före detta kommunpolitiker i Hallstahammar åtalas för våldsamt motstånd och vapenbrott. Det var i slutet av augusti förra året som mannen stoppades på en parkering i centrala Hallstahammar. När poliserna bad mannen visa sitt körkort upptäcktes det att han bar på ett vapen.

Enligt polisernas vittnesmål var mannen aggressiv och inte alls samarbetsvillig.

Den idag 50-åriga mannen stoppades för kontroll av körkort och det var när poliserna upptäckte att mannen bar ett vapen som tumult uppstod. Enligt polisernas vittnesmål slet sig mannen loss och sökte efter vapnet som han hade vid midjan. Med pepparspray övermannades den åtalade och tvingades ner på marken och fick handfängsel på sig.

Polisernas och den åtalades vittnesmål skiljer sig från varandra. Den åtalade hävdar att han slet sig loss för att visa att han bara bar på ett tävlingsvapen. Mannen var då händelsen inträffade väldigt aktiv i Hallstahammars pistolskytteklubb, där han bland annat var materialförvaltare.

De två poliserna hävdar att den åtalade inte alls var samarbetsvillig utan snarare aggresiv och verbalt otrevlig. Det vapen som mannen bar på var även skarpladdat. Att vapnet var skarpladdat förklararar den åtalade med att han fått bråttom från skyttebanan tidigare och glömt att "göra patron ur", efter skjutningen vid banan.

Den före detta politikern åtalas även för vapenbrott då det vid husrannsakan hittades ett vapen han inte hade licens för.

Den åtalade mannen satt i kommunfullmäktige i Hallstahammar mellan 2002 och 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista