Jan Andersson, vd för Ridskolan i Strömsholm. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
Strömsholm

Oklart hur utredningar påverkar ridskolan i Strömsholm

Det pågår flera stora utredningar som kan påverka framtiden för ridskolan i Strömsholm. Jan Andersson, vd för ridskolan i Strömsholm, menar att det innan utredningarna är klara inte går att säga om det kommer att påverka ridskolan positivt eller negativt.

– Man ska ta alla utredningar med respekt för det finns ju ytterst någon anledning till att det startar en utredning. Samtidigt kan det ju för oss vara oerhört positivt i förlängningen, men det kan också drabba oss negativt, säger Jan Andersson.

En utredning görs av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som ser över var de ska ha sina utbildningar, och där ingår hippologutbildningen på Strömsholm.

– I dagsläget har vi ungefär 45 av våra 200 fasta internatelever som kommer från det programmet. Så det är ju en del som berörs av det, men en oerhört viktig del som också hänger ihop med vår forskning och utveckling. Så det vore inte alls bra om det naggades i den delen, säger Jan Andersson.

Det finns också en statlig utredning som gäller de tre så kallade riksanläggningarna för ridsport: Strömsholm, Wången och Flyinge. En fråga är om det ska finnas tre anläggningar eller färre, och var de i så fall ska ligga. Men när det gäller det är Jan Andersson inte orolig.

– När det gäller riksanläggningarna känner ju jag att vi har ett oerhört bra läge nu med det som sker sammantaget på Strömsholm så att där funderar vi inte ens över att vi inte skulle finnas, säger Jan Andersson.

Samtidigt pågår också en tredje utredning, om Svenska Ridsportförbundets organisation, den berör inte ridskolan direkt, men väl Ridsportens hus på Strömsholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".