1 av 2
Casper Simonsen och Sebastian Holmqvist i Köping är fyra år och tillbringar en hel del tid på förskola. Foto: Kennet Lindquist.
2 av 2
Margareta Gustavsson och Birgitta Karlsson vid förskolan Tuna i Köping, som snart ska stänga.
Köping

Små förskolor ersätts med större i Köping

Köpings kommun vill nu bygga ännu en förskola, med plats för ett 60-tal barn. Dels behövs det för att minska kön till förskolan i kommunen, och dels vill man kunna stänga några små förskolor som i dag är inrymda i vanliga lägenheter.

– Ja, det är nog motiverat. Det är ju kostbart att ha små förskolor. Det säger barnskötaren Birgitta Karlsson.

– Det finns fördelar också.Det är en liten grupp och alla kommer lite närmare varandra. Det säger förskolläraren Margareta Gustavsson.

I dag finns det 17 små förskolor i Köping, som håller till i till exempel vanliga lägenheter. Små förskolor är dyrare att driva. Till exempel måste man ha ett kök. Och om man har två avdelningar bredvid varandra, kan de hjälpa varandra.

Tuna förskola stänger efter sommaren, och sen ska andra små förskolor läggas ner. Köpings kommun har planer på en ny förskola med fyra avdelningare, i Östra delen av Köping.

Kommunstyrelsens arbetsutskott ska i dag diskutera om man ska gå vidare med planerna. Den förskolan, tillsammans med en större förskola med åtta avdelningar som också planeras, ska i så fall hjälpa till att korta köerna till förskolan i Köping.

När Kommunstyrelsens arbetsutskott har sagt sitt blir kommunstyrelsen nästa instans. Frågan kommer att tas upp där efter sommaruppehållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista