Läkarundersökning. Arkivfoto: Erik G Svensson/SCANPIX
Landstinget Västmanland

Fyratusen västeråsare måste byta läkare

Apalby Familjeläkarmottagning i Västerås får inte något nytt kontrakt med landstinget. Orsaken är framför allt bristande förtroende för den läkare som äger mottagningen. Nu måste omkring 4 000 listade patienter byta familjeläkare.

Anders Ahlgren, chef för vårdval Västmanland, säger att ägaren som även jobbar som läkare inte är lämplig att driva en familjeläkarmottagning och att man inte vill äventyra patientsäkerheten.

Den läkare som sedan två år tillbaka står som ägare till Apalby familjeläkarmottagning har bland annat sålt vidare läkemedel och också skrivit ut stora mängder beroendeframkallade medel på ett olämpligt sätt, enligt landstinget.

När landstinget påpekade att läkaren inte kunde fortsätta som ägare skrevs mottagningen i stället över på läkarens familjemedlemmar, vilket landstinget inte accepterade.

Ägaren har också fått ut för mycket pengar från landstinget i det system som ger mer ersättning till vårdkrävande patienter, enligt journalföringen.

Även Arbetsmiljöverket har under lång tid granskat Apalby familjeläkarmottagning. Om mottagningen hade fått fortsatt kontrakt skulle den ha tilldelats ett vite på grund av stora brister vad gäller hanteringen kring arbetsmiljön.

Patienter som P4 Västmanland har varit i kontakt med har vittnat om ett rörigt intryck på mottagningen och om svårigheter att få träffa sin läkare.

Apalby familjeläkarmottagning har nu bara kontrakt till den sista juli. Alla patienter kommer att få ett brev där de ombeds att lista sig på en annan mottagning. De som inte gör det aktivt kommer i stället listas hos närmsta familjeläkare i enlighet med postnumret.

De fel som ägaren bland annat gjort sig skyldig till är att läkaren förskrivit mer läkemedel till en patient än vad det stod i receptet och inte heller journalfört detta.

Läkaren har erkänt den händelsen och landstinget krävde även att ägaren skulle betala ett skadestånd på 538 000 kronor. Händelsen är även polisanmäld som bedrägeri och handläggs av åklagare. 

Ytterligare fel som läkaren och ägaren till Apalby familjeläkarmottagning gjort sig skyldig till, enligt landstinget, är att läkaren fört in diagnoser i patienternas journaler som inte tidigare fanns, och på så sätt ökat mottagningens intäkter.

I det fallet sänkte landstinget mottagningens ersättning med 100 000 kronor per månad.

Arminé Kanakanian säger att ingen av anklagelserna stämmer.

Landstinget accepterade inte läkaren som ägare vid köpet 2010, och enligt landstinget skrevs då mottagningen över på läkarens släktingar, men de fungerar bara som bulvaner, menar landstinget och accepterar inte det heller.

Men Arminé Kanakanian, en av delägarna i bolaget som driver mottagningen hela tiden varit ett familjeföretag. Läkaren var först en av delägarna, men när landstinget kom med sina påpekanden drog sig läkaren ur som delägare och har ingen del i bolaget längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista