Vlt huset i centrala Västerås / Foto: Inga Korsbäck sr

Promedia planerar att dra ned på flera tidningar i länet

1:15 min

En minskning med minst 75 befattningar, det är vad mediebolaget Promedia presenterar i dag. Detta kan komma att beröra anställda på en rad tidningar i länet, VLT, Arboga tidning, Bärgslagsbladet, Sala Allehanda och Fagersta posten. I Västmanland handlar det om 40 tjänster.

Mediebolaget har ett behov av att minska med 100 årsarbetare till 2014, exakt hur det blir konkretiseras i höst.

Orsaken till sparpaketet är minskade prenumerations- och annonsintäkter.

Tidigare idag blev personalen på VLT informerade om läget. Malin Marcusson är sektionsordförande för journalistförbundet på VLT. Hon säger att det känns jobbigt just nu.

- Vi är orade, folk är ledsna, en del är i något slags tomläge. Där här är en process som har pågått ganska länge, vi fick redan i januari reda på att de skulle dra ner på ett antal tjänster. Vi hade väl trot att vi nu skulle få ett besked om hur många som skulle bort på varje tidning, för nu har vi inte fått några siffror alls över hur till exempel VLT drabbas. Man går och oroar sig i flera månader.

Malin Marcusson berättar hur hon ser på situationen och vad hon tänker att man kan göra.

- Rent mänskligt så är det ju massor av mina kollegor som kommer att förlora sina jobb och kanske jag också, det är jobbigt. Sedan vet man också att hela tidningsbranchen har problem med hur de skall kunna tjäna pengar i framtiden och tar man bort alla journalister så finns det ju inget innehåll att sälja. Vi vet inte hur företaget har tänkt sig. Vi kommer att ha förhandlingar som man alltid har vi såna här omorganisationer och försöka få företaget att inse att de kan inte dra ner så här mycket, det kan leda till konsekvenser som de inte har tänkt på, säger Malin Marcusson.

Thelma Kimsjö, tidningschef på VLT, säger de att de gör det här för att de vill säkra en långsiktig stabil lönsamhet och optimera organisationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista