1 av 4
Börje Lundqvist från Virsbo handlar en del i Fagersta men när det inte finns i Fagersta blir det Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 4
En miljon har kommunen lagt ned på att flytta fjärrvärmeledningar på det tänkta handelsområdet. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
3 av 4
Margareta Lidström Dömstedt tycker man behöver kunna handla annat än mat i Fagersta. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
4 av 4
Här finns gott om plats för butiker, men efter två års planerande har ännu inga kommit hit. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Fagersta

Planer på köpcentrum i Fagersta nu på is

1:33 min

Fagersta kommun har stoppat samarbetet med det norska bolaget Fagersta Utvikling, som planerade ett köpcentrum i norra delen av sta´n. Det har helt enkelt hänt för lite sedan diskussionerna inleddes för omkring två år sedan, säger Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson.

– Vi tycker att våra norska vänner, trots idoga försök, har haft den tid som är rimlig att ha på sig för att lösa uppgiften. Och det har man inte lyckats med, säger Stig Henriksson (V) kommunalråd i Fagersta. 

Men något skadestånd ska kommunen inte kräva, trots att det kostat över en miljon att flytta fjärrvärmeledningar på det tänkta handelsområdet längs med riksvägen. Det är nåt som ändå hade behövt göras, säger Stig Henriksson, som inte gett upp hoppet ett kommande köpcentrum i norra Fagersta. 

– Vi för ju diskussioner med andra intressenter så vi har inte kastat någon yxa i sjön. Vi skulle kunna behålla en del köpkraft. Det är några hundra miljoner varje år av Fagerstabornas köpkraft som spenderas på annat håll, i Västerås men också Borlänge och Avesta. 

Vad kan locka Fagerstaborna att handla på hemmaplan då? Kanske hemelektronik, tror kommunalrådet eller produkter där köptroheten är som sämst. 

– Damkläder och allra sämst damunderkläder. Skulle vi får kedjor som erbjuder de här produkterna så kanske hela familjen stannar hemma, säger Stig Henriksson, vänsterpartistiskt kommunalråd i Fagersta. 

Konsumenterna då? 

– Jag kan ju köpa nästan allt jag behöver här, sen åker jag till Västerås, säger Börje Lundqvist från Virsbo. 

Vad skulle få dig att åka till Fagersta istället för till Västerås då? 

– Litet större köpcentrum, med litet fler affärer, säger Börje Lundqvist. 

– Nånting kanske man måste satsa på i Fagersta, annars dör det väl ut. Vi måste väl ha litet mer än mat, eller hur, säger Margareta Lidström Dömstedt från Norberg, som den här dan gör sina inköp i Fagersta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista