Småbåtshamn. Foto: Solum, Stian Lysberg/Scanpix.
Båtstölder

Var femte båtägare har haft besök av tjuvar

1:33 min

Snart är det högsäsong för alla båtälskare. Men många har också vittnat om en trist utveckling. Var femte båtägare i Sverige har någon gång fått påhälsning av tjuvar, visar en ny undersökning.

 Det handlar både om stölder från båten och stöld av själva båten. Det säger Mikael Hellberg, skadechef på Länsförsäkringar.

– De båtar som är attraktiva på markanden vilket har varit styrpulpetbåtar nu de senaste åren, de är också mest attraktiva att stjäla för de är lätta att sälja. Sedan stjäls det också några enstaka större båtar, men de är svårare att sälja i Sverige så de måste man transportera bort och sälja, men det händer också.

Det är vanligt att man blir av med teknisk utrustning, åror, kompasser eller dyra kläder från sin båt. Mikael Hellberg berättar att det finns två saker man kan göra för att förhindra just dessa stölder.

– Om det är en båt som man kan låsa så ska den i största möjliga mån vara låst. Men det hindrar inte alltid tjuvarna. Annars finns två saker man kan göra. Det första är att vara ute på sjön för där stjäls det inga saker, det är när båtarna ligger i hamn det stjäls. Det andra är att ta med de sakerna man kan med sig hem.

Att lägga fram de värdefulla sakerna för att förhindra att tjuvarna förstör själva båten då de bryter sig in är inget som Mikael Hellberg rekommenderar.

– Det är bättre att ta sakerna där i från, för tjuven vet ofta inte vad som finns att stjäla.

Någon lokal undersökning på hur många båtar som stjäls just i Västmanland finns inte.

– Jag tror att runt tio procent av båtägarna har någon gång blivit drabbade, uppskattar Mikael Hellberg.

I Västerås hamn finns inga patrullerande vakter, men Mikael Hellberg tror fram för allt på båtsamverkan.

– Det finns många båtklubbar runt om i landet där man samverkar och har vakter, kanske både inhyrda vakter och att även medlemmarna vaktar dygnet runt eller åtminstone nattetid. Så jag tror på någon typ av bevakning, avslutar Mikael Hellberg, skadechef på Länsförsäkringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista