Yvette Andersson med sin avhandling om bröstcancer. Foto: Eva Kleppe/SR
SJUKVÅRD

Ny forskning i Västerås om operation av bröstcancer

1:40 min

Den bästa operationsmetoden vid bröstcancer är att ta bort så få lymfkörtlar i armhålan som möjligt, kanske bara någon enstaka. Kvinnorna får inte fler återfall jämfört med tidigare då man tog bort många körtlar och kvinnorna får inte heller lika ofta problem med svullna armar efter operationen. Det visar en ny avhandling vid Centrum för klinisk forskning i Västerås.

Det är Yvette Andersson, överläkare på kirurgkliniken i Västerås, som har gjort en uppföljning av operationsmetoden.

Hon har följt över 2 200 patienter under fem år och resultatet är bra:

– Nu har vi tittat på många patienter under ganska lång tid. Det är 26 sjukhus i Sverige som har deltagit i den här studien. Vi ville se att det här fungerar också på längre sikt. Att det inte är så att de här patienterna där man tar bort färre lymfkörtlar får återfall i någon högre utsträckning. Och det har man sett att det har gått väldigt bra för de här patienterna och överlevnaden är väldigt bra.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor och varje år drabbas drygt 200 här i Västmanland.

Tidigare vid operationer tog man bort många lymfkörtlar i armhålan för att vara på den säkra sidan och försöka hindra cancern från att spridas.

Numera letar man under operationerna reda på den så kallade portvaktskörteln. Om cancern skulle ha spridits från bröstet är det just där det visar sig först. Man gör snabbt en undersökning av portvaktskörteln och upptäcks inga metastaser där tar man inte bort fler lymfkörtlar.

Enligt Yvette Andersson bekräftar resultaten i den nya avhandlingen att operationsmetoden fungerar bra och att man ska fortsätta med den.

Att inte ta bort lymfkörtlar i onödan ger också färre biverkningar för kvinnorna.

– Fördelen med att man inte behöver operera bort så många körtlar är att risken för att man ska få besvär med svullnad i armen och lite besvär med rörlighet i armen är mycket mindre, säger Yvette Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista