Carl Åström och Jasmin Alukic från Mimer får många frågor från nyfikna hyresgäster när de är ute och tillgänglighetsinventerar. Foto Staffan Andersson/SR Västmanland
Västerås

Mimer ser över tillgängligheten

1:28 min

Det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås vill förbättra tillgängligheten för sina hyresgäster. Nu under sommaren inventerar företaget alla sina fastigheter.

Vi är utanför ett flerfamiljshus på Vallby i Västerås. Carl Åström och Jasmin Alukic från Mimer går efter en checklista och undersöker dörrar, trapphus, hissar, miljöbodar och utemiljöer.

– Den här tröskeln är för hög. Det skulle det behövas en liten ramp för rullstolar och rollatorer, säger Carl Åström.

Bostadsbolaget vill få en bild av hur väl deras fastigheter är anpassade för människor med rörelsehinder. Målet är bland annat att äldre ska kunna bo kvar hemma längre om de vill.

Väldigt få av fastigheterna lever upp till alla tillgänglighetskrav.

– Är det enkla avhjälpta hinder så kan vi fixa det omgående. Men är det andra saker så får vi titta strategiskt på frågorna, exempelvis när vi bygger om, säger Wiveca Ljung, personalchef på Mimer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista