Järnblomma till minne av offren på Utöya. Foto: Inga Korsbäck/SR.
Terrorattentaten i Norge

Järnrosor till minne av offren på Utöya

1:25 min

Det är idag ett år sen attentaten i Oslo och på Utöya, där 77 människor miste livet. Årsdagen kommer att uppmärksammas på flera håll i Norge och i världen. En av de som vill hedra offren är före detta Norbergsbon och konstsmeden Torbjörn Malm.

– Vi var i Sverige på en smedsträff när bomben gick inne i Oslo och allting skedde. När vi sen kom tillbaka till Oslo och fick se roshavet här kände vi spontant att vi ville göra någonting. Vi ville pröva att föreviga roshavet genom att smida järnroser, säger Torbjörn Malm.

Det är idag ett år sedan attentaten i Norge och konstsmeden Torbjörn Malm som strax efter händelserna började med projektet "Jernrosen" har fått ihop över 500 rosor.

Det är smeder från hela världen som har bidragit med järnrosorna men även uppåt 60 anhöriga som har kommit till smedjan utanför Oslo för att smida en ros till minne av en anhörig.

Tanken är att rosorna senare ska pryda ett minnesmonument som kommer att stå klart inom ett år. Under tiden fortsätter rosorna att strömma.

– Just att få komma hit och göra någonting konkret just för sitt barn, syster eller bror har betytt väldigt mycket har vi förstått, säger Torbjörn Malm och fortsätter:

– På söndag får vi besök av en familj som förlorade sin dotter på Utöya och de ska vara här under dagen för att smida en ros till minne av henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista