1 av 3
Rejält vattenflöde i Sörkvarnsforsen. Foto: Malin Lind/Sveriges Radio
2 av 3
Tomma båtplatser vid Strömsholms kanal. Foto: Malin Lind/Sveriges Radio.
3 av 3
Jonatan Eriksson, slussvakt vid Strömsholms kanal. Foto: Malin Lind
Hallstahammar

Turismen påverkas när Strömsholms kanal håller stängt

1:39 min

Strömsholms kanal fortsätter att hålla stängt på grund av höga vattenflöden. Det här påverkar fler än de båtägare som planerat att slussa sig igenom kanalen.

– Det är många besvikna som har planerat sin semester, att de ska tillbringa den på Strömsholms kanal. Samtidigt har det inte varit så bra väder. Endel, speciellt kanotturisterna, hade kanske ställt in ändå på grund av vädret, säger Sara Berggren som jobbar på Skantzö bad och camping.

Vid Sörkvarnsforsen, ett stenkast från Skantzö bad och camping, strömmar det på rejält. Det är det massiva regnandet och allt vatten norrifrån som påverkat kanalen och gjort att den måste stänga av säkerhetsskäl.

Det var till en början en bra säsong men from och med den 10 juli har kanalen varit tvungen att hålla stängt och det är nåt som märks.

– Normalt sett har vi alltid båtar som bor i gästhamnen, som vi har hand om också, men nu finns det inga båtar där, säger Sara Berggren.

En annan som påverkas av att kanalen måste hålla stängt är Jonatan Eriksson som är en av de 28 slussvakter som jobbar längs Strömsholms-kanalen under sommaren. Men eftersom det just nu inte ska slussas några båtar har arbetsuppgifterna ändrats.

– Det är väldigt tråkigt att vi inte får slussa som vi i vanliga fall gör. Nu är det mycket annat som trädgårdsskötsel, klippa gräs och röja sly istället, säger Jonatan Eriksson och fortsätter:

– Jag var faktiskt i Hallsta igår och man hör hela tiden att det är folk som är besvikna på att kanalen är stängd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista