Från musikalen Flamman spelad i april 2011 / Foto: Natalie Caballero SR
Västerås

Teater lär barn om brandsäkerhet

1:15 min

För två år sen gjorde Brandskyddsföreningen i Västmanland och Mälardalens Räddningsförbund en nysatsning mot förskolebarn. Istället för att brandmännen åkte ut till varje förskola så fick förskolorna komma till brandstationen där en teaterföreställning tillsammans med Kulturskolan i Västerås visades. En satsning som visat sig lyckad.

Hans Zwicknagel, verksamhetsledare på Brandskyddsföreningen i Västmanland tycker satsningen varit lyckad:

– Det har varit en sensation.

För två år sen så sattes en teaterföreställning "Flamman" ihop tillsammans med Kulturskolan i Västerås. Den har visats under en vecka en gång om året och mellan 1 500- 2 000 förskolebarn har sett den veckan.

Hans Zwicknagel tycker satsningen varit lyckad på flera sätt. Förr var det räddningstjänsten som skulle kontakta varje förskola för att boka in en informationsträff. Nu sköts all kontakt med förskolorna via Kulturskolan.

Förutom de administrativa vinsterna så ser Hans Zwicknagel flera fördelar:

– Vi har också märkt att vi får hit mycket fler människor än vad vi nåde ut till, på den tiden som vi åkte ut till varje förskola.

Men även om teaterföreställningen för förskolebarn har varit lyckad så vill Hans Zwicknagel se större satsningar.

– Jag skulle vilja se lite mer entusiasm från förskolorna med. Till exempel Surahammars kommun har vid inget tillfälle skickat några barn på dom här teaterföreställningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista