Västmanland

Regnet ger dålig lönsamhet för Strömsholms kanal

1:00 min

Strömsholms kanal fortsätter att hålla stängt på grund av höga vattenflöden. Snart har tre veckor gått förlorade och den dåliga säsongen innebär förluster för kanalbolaget.

– Passagerarna och vi sitter liksom i samma båt. Passagerarna vill gärna åka båt och vi vill gärna ha passagerare ombord som betalar så att vi kan finansiera verksamheten. För det är ju ingen lönande guldgruva i vanliga fall, säger Hasse Eriksson som är vd för Strömsholms kanal.

Hittills har kanalbolaget förlorat ungefär 200 000 kronor i intäktsbortfall på turistbåten M/S Strömsholm. Men de förlorar också intäkter på de uteblivna fritidsbåtarna.

Förra året, som också var ett dåligt år, gav intäkterna från fritidsbåtar ungefär 140 000 kronor. I år hade kanalbolaget en bra början på säsongen och enligt Hasse Eriksson hade de indikationer på att få besök av runt 300 fritidsbåtar men i och med det ihärdiga regnandet som varit är det nu en avlägsen siffra.

– Det är ett bekymmersamt läge. Det här är ett litet kommunalt bolag som drivs med kommunala bidrag av kommuner som inte har någon överdriven bra ekonomi, säger Hasse Eriksson.

– Säsongen är snart slut. Allting rör sig om skolans sommarlov och det är bara två veckor kvar så någon lysande affär blir det ju inte, säger Hasse Eriksson.