Mälarbanan

S-politiker oroliga för Mälarbanans framtid

1:38 min

Situationen för tågpendlarna i länet ser inte ut att bli bättre på ett tag. De båda socialdemokratiska kommunalråden i Köping och Västerås, Elizabeth Salomonsson och Ulla Persson, är oroliga att utbyggnaden av Mälarbanan dröjer längre än planerat. Eftersom Västmanland är medfinansiär så kräver de nu, i ett brev till infrastrukturministern, att satsningen prioriteras.

– Det här brevet förvarnar om att det kommer att bli stor turbulens. Har man skrivit på ett avtal då måste man väl leva upp till det. Och det gäller väl även staten. Så om staten inte håller sin del blir det nog ett jäkla liv, säger Ulla Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Det var 2007 som Västmanland tillsammans med Sörmland och Uppland ingick ett avtal med staten om att vara med och finansiera bygget av Citybanan i Stockholm. Det har de senaste åren varit en diskussion om hur mycket varje kommun och län skulle bidra med. Det har nu landat på runt en halv miljard kronor per län.

Villkoret för medfinansieringen var att staten i sin tur inte bara bygger Citybanan utan även satsar på en utbyggnad av Mälarbanan. I skrivelsen till infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd pekar skribenterna på att det är viktigt att järnvägsnätet i hela Mälardalen fungerar eftersom allt hänger ihop.

– Det är jätteviktigt för hela arbetsmarknadsregionen, hela Västmanland men också Örebro och Uppsala län. Det handlar alltså om att vi ska kunna röra oss fritt och pendla mellan våra kommuner i de här tre länen, säger Ulla Persson (S).

På Näringsdepartementet säger man att utbyggnaden av Mälarbanan finns med i höstens infrastrukturproposition.

– Då blir vi jätteglada för då får vi som vi vill. Men vi har lite dålig erfarenhet av att staten håller ingångna avtal i och med Mälarbanans tillkomst. Där blev det faktiskt en juridisk process, säger Ulla Persson (S).