Vård

Kämpar för stöd till de som drabbats av afasi

6:19 min

Personer som drabbats av stroke får ofta svårt med talet - afasi. Vissa folkhögskolor tar sig an rehabiliteringen men det kan bli dryga kostnader för den som drabbats. Nu vill Kungsörsbon Jan Olof Gustafson att landstinget tecknar avtal med skolor som har kurser för afatiker, så att läkare kan remittera patienter dit.

Efter hustrun Barbros stroke för drygt två år sedan har Jan Olof Gustafson kämpat för att hon ska få rätt hjälp. Nu har han väckt ett förslag på Landstinget Västmanlands demokratikanal, om att skriva avtal med folkhögskolor som har rehabilitering för afatiker.

– Jag tycker inte det fungerar så bra. Jag ser ju bara på min hustru. Initialt blev det en jättebra vård. Men det är när man blir utskriven som problemen börjar. Du skulle få komma tillbaka till logopeden tio gånger. Men det blir ju ingen kontinuitet, säger Jan Olof Gustafson. 

– En afatiker måste ha kontinuitet, träna hela livet får man ju göra när man får till exempel en stroke. Man kan inte sopa problemet under mattan. Man måste få en chans att komma tillbaka, kanske inte till sitt eget arbete men till ett meningsfullt liv, säger Jan Olof.

Den 11 januari 2010 är ett datum som har etsat sig fast i Jan Olofs minne. Då som nu jobb som målare, Barbro jobbade med strokepatienter på medicinkliniken på Köpings lasarett. De tog farväl som vanligt på morgonen, men sen ringde väninnan och undrade varför Barbro aldrig kom. 

– Då åkte jag hem för att kolla, ytterbelysningen lyste och Barbros bil stod på garageinfarten. Jag öppnade dörren och ropade men fick inget svar. Jag vrider på huvudet och ser Barbro på golvet, hon hade slagit huvudet i badkarskanten och var alldeles blå. 

Barbro själv minns inget. Efter tre månader som patient på sin egen arbetsplats, kom hon hem till villan i Kungsör, utan tal och med bara halva sidan av kroppen fullt funktionsduglig. Hon fick viss sjukgymnastik men långt ifrån tillräckligt, tyckte de, och fick så höra talas om en utbildning- eller rehabilitering - för afatiker på en folkhögskola i Karlskoga. 

Ridning, bad, sjukgymnastik och språkträning på heltid gjorde att Barbro var på gång att bli bättre, men hon blev sjuk och fick tillfälligt avbryta. Nu har utbildningen i Karlskoga lagts ned så i höst blir det veckopendling till Oskarshamn istället. 

– Det är ganska långt att åka men av två onda ting får man ändå ta det minst onda, säger Jan Olof. 

Trots att Barbro beviljats riksfärdtjänst till veckopendlingen till och från skolan får de ändå betala sammanlagt över 7 000 kronor varje månad, en kostnad som tär på ekonomin, framförallt som Jan Olof närmar sig pension. 

Nu vill Jan Olof att Landstinget Västmanland ska teckna avtal med folkhögskolor som kan erbjuda den här rehabiliteringen. Hans förslag på landstingets webbplats Demokratikanalen har på kort tid fått över 150 namnunderskrifter, vilket betyder att det kommer att gå vidare i processen, till att börja med till demokratiberedningen och sen kanske till beslutsfattande politiker. 

– Ett avtal med skolorna innebär ju att läkare kan remittera. Det kan de ju inte om det inte finns något avtal. Våra kostnader på 7 000 kronor i månaden skulle kunna reduceras. Och det gäller inte bara Barbro, utan nu gäller det alla, säger Jan Olof Gustafson.