1 av 2
Servicebox vid Nordea i Västerås. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Servicebox vid Nordea i Västerås. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.
Kartläggning kontanthantering

Kontantlöst Surahammar upprör

2:01 min

I början av sommaren slutade Swedbank, som är den enda banken i Surahammar, att hantera kontanter. Det har upprört småföretagaren Marie Brewitz som nu bestämt sig för att byta bank.

Enligt kontorschefen på Swedbank i Surahammar, Katarina Lundkvist, vill kunderna ha mer tid för rådgivning och därför har de nu slutat med kontanthantering.

Att Swedbank slutat med kontanthantering upprör Marie Brewitz, som driver en djuraffär på orten.

– Det sätter oss företagare, inklusive alla människor som använder Swedbank här i Surahammar, på pottkanten rent ut sagt, säger Marie Brewitz.

Hon har nu fått flera problem, bland annat med att sätta in sina dagskassor. Hon är hänvisad till serviceboxen, men hon anser att den kostar för mycket och så tar det flera dagar innan pengarna finns på kontot.

Alternativet till serviceboxen i Surahammar är att antingen åka till Hallstahammar eller Västerås där serviceboxarna töms oftare.

Men är det meningen att småföretag ska åka runt med sina dagskassor?

– Det är ju absolut inte meningen att man ska åka runt på det sättet. Utan tanken är ju att kunderna använder kort i dag i mycket större utsträckning än vad man gjorde för några år sedan, säger Katarina Lundkvist kontorschef på Swedbank i Surahammar.

Marie Brewitz byter nu bank, trots att det inte löser problemet med dagskassorna.

Att Swedbank i Surahammar förlorar en kund beklagar Katarina Lundkvist.

Manne

På sikt hoppas jag att alla kontanter försvinner helt. Då blir det svårare att jobba svart och allt kan enkelt skötas digitalt. Uppmuntra era kunder att använda kort istället för att kräva inköp över ett visst belopp så håller ni ner dagskassan och minskar risken.

Paul Berg på Facebook

Staten tillverkar ju pengarna. Bör inte dom kunna ett ansvar när dom ger tillstånd att driva bank? Typ har ni lokal och vill driva traditionell bankverksamhet så måste ni hantera kontanter...ungefär så...

Linnéa Pettersson

Linnéa Pettersson. Foto: Monica Elfström/SR.

nyheterna.vstm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista