1 av 2
Servicebox vid Nordea i Västerås. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Servicebox vid Nordea i Västerås. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.
Kartläggning kontanthantering

Kontantlöst Surahammar upprör

"Det tycker jag är väldigt dåligt"
2:01 min

I början av sommaren slutade Swedbank, som är den enda banken i Surahammar, att hantera kontanter. Det har upprört småföretagaren Marie Brewitz som nu bestämt sig för att byta bank.

Enligt kontorschefen på Swedbank i Surahammar, Katarina Lundkvist, vill kunderna ha mer tid för rådgivning och därför har de nu slutat med kontanthantering.

Att Swedbank slutat med kontanthantering upprör Marie Brewitz, som driver en djuraffär på orten.

– Det sätter oss företagare, inklusive alla människor som använder Swedbank här i Surahammar, på pottkanten rent ut sagt, säger Marie Brewitz.

Hon har nu fått flera problem, bland annat med att sätta in sina dagskassor. Hon är hänvisad till serviceboxen, men hon anser att den kostar för mycket och så tar det flera dagar innan pengarna finns på kontot.

Alternativet till serviceboxen i Surahammar är att antingen åka till Hallstahammar eller Västerås där serviceboxarna töms oftare.

Men är det meningen att småföretag ska åka runt med sina dagskassor?

– Det är ju absolut inte meningen att man ska åka runt på det sättet. Utan tanken är ju att kunderna använder kort i dag i mycket större utsträckning än vad man gjorde för några år sedan, säger Katarina Lundkvist kontorschef på Swedbank i Surahammar.

Marie Brewitz byter nu bank, trots att det inte löser problemet med dagskassorna.

Att Swedbank i Surahammar förlorar en kund beklagar Katarina Lundkvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".