Andreas Sköld, profilansvarig på Bäckbyskolan, hoppas att skolan ska finnas kvar. Foto: Malin Lind/Sveriges Radio

Bäckbyskolans nedläggning stoppades inte

1:20 min

Igår kom beskedet från förvaltningsrätten i Uppsala om att det inte blir någon inhibition när det gäller beslutet om att lägga ned Bäckbyskolan i Västerås. Det här betyder att kommunfullmäktiges beslut från den 21 juni om att lägga ned Bäckbyskolan står fast i väntan på en slutlig dom.

– Det känns naturligtvis jättetråkigt, vi tycker ju fortfarande från start att beslutet skulle vara att det ska få finnas en Bäckbyskola i Bäckbyhuset för år F till 9, säger Andreas Sköld, profilansvarig på Bäckbyskolan, och en av de som låg bakom överklagandet.

Det var 21 juni som alliansens segrande budgetförslag i kommunfullmäktige rev upp barn- och ungdomsnämndens beslut om att bevara och utveckla Bäckbyskolan.

Det beslutet har under sommaren överklagats till förvaltningsrätten av både föräldrar, lärare och före detta elever som alla kämpar för att bevara Bäckbyskolan.

I överklagan krävde man en inhibition, det vill säga, att beslutet om att lägga ned Bäckbyskolan inte skulle gälla i väntan på dom, men eftersom förvaltningsrätten nu sagt nej till det så står kommunfullmäktiges beslut fast.

Det kommer att dröja till en bit in på hösten innan domstolen fattar ett slutgiltigt beslut i målet, så än är inte frågan om skolans framtid avgjord. Det finns alltså fortfarande hopp för de som kämpar för Bäckbyskolan.

– Vi hoppas starkt på den fortsatta processen, dels att förvaltningsrättens slutgiltiga besked om överklagandet kanske ska peka åt det hållet (att skolan ska vara kvar) men också att partierna kanske ska landa i någon slags kompromiss framöver som det har hintats om, säger Andreas Sköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista