Överlevnadskit som är bra att ha när man går vilse i skogen. Innehåller bland annat tändare, kompass och fiskelina. Foto: Linnéa Pettersson/Sveriges Radio
Hallstahammar

Civilförsvarsförbundet utbildar på barnkalas

1:35 min

Civilförsvarsförbundet ordnar kurser för barn. Ulf-Fred Mårtenström, instruktör och ordförande för Civilförsvarsföreningen i Hallstahammar har haft kurs på barnkalas. Men hur det blir i framtiden är oklart.

Ulf-Fred Mårtenström, instruktör och ordförande för Civilförsvarsföreningen i Hallstahammar har varit instruktör i många år och han har genom åren lärt sig nya saker för att möta behovet av kurser som människor behöver, ett exempel är de nya hjärtstartarna.

Att hålla kurs för barn på ett kalas är nytt för honom, men det är något han skulle vilja göra mer.

– Vi har till exempel ett memoryspel, när det kommer upp en "Hembert" så ska vi hurra och sjunga för födelsedagsbarnet, berättar Ulf-Fred Mårtenström.

Ulf-Fred Mårtenström tycker det är viktigt att barn får lära sig om säkerhet och krishantering. Trots det så får han nu säga nej till att hålla flera kurser på barnkalas.

Pengarna som Civilförsvarsförbundet får av staten för att hålla i kurser för allmänheten är nämligen slut för i år.

– Vi hoppas ju på att politiker och de som bestämmer kan uppvärdera, tycka att det här är värt att satsa på. Då tror jag att det kan bli någonting som väcker liv i människor och gör att folk förstår att det här är viktigt att lära sig redan som liten, säger Ulf-Fred Mårtenström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista