Västmanland

Lovande skörd för höstgrödorna

0:55 min

Det har varit en tuff sommar för de odlande lantbrukarna i Västmanland. Det kraftiga regnandet har orsakat stora skador på skörden. Men höstgrödorna, som såddes redan förra hösten, har klarat sig mycket bättre.

– Om du jämför en stor blomma med en liten ny blomma så kan du vattna den stora blomman mycket mera än vad du kan vattna den lilla utan att den mår dåligt. De har kommit längre i sin utveckling och tål större mängder med regn eftersom de har ett större rotssystem, förklarar Henrik Wallenberg, lantbrukare utanför Ransta.

Det är alltså det som såddes redan förra året, såsom höstvete och höstraps, som har klarat sig bra under den regniga sommaren till skillnad från det som såddes i våras som i vissa fall har dränkts i det ihärdiga regnet. Nu håller Henrik Wallenberg tummarna för att det soliga vädret ska hålla i sig.

– Nu hoppas jag på torrt och fint väder så att skörden i alla fall blir lätt. Får vi torrt och fint väder framåt här nu så kan skörden i alla fall gå bra, med det som finns att skörda, säger han.