1 av 3
Domkyrkan nattetid / Foto: Stefan Lanehed
2 av 3
Församlingspedagog Terhi Westman Svenska kyrkan / Foto: Natalie Caballero SR
3 av 3
Altarskåpet i Domkyrkan / Foto: Natalie Caballero SR
Västerås

Domkyrkan har trestjärnig utmärkelse

0:55 min

Att få tre stjärnor i "Guide Michelin" är nog många restaurangägares dröm, men även en kyrka i Västmanland har fått den här utmärkelsen. Det är Domkyrkan i Västerås som är en av tre kyrkor i Sverige som fått tre stjärnor.

Terhi Westman är församlingspedagog inom Svenska kyrkan, hon säger att det främst är fem saker som Guide Michelin har tryckt på.

– Det är att Domkyrkan tydligt skildrar olika byggnadsepoker. Vi har också flera föremål, bland annat ett triumfkrucifix från 1300-talet och så har vi Erik XIV grav. Dessutom finns sex altarskåp som är väl bevarade, säger Terhi Westman. 

Vad innebär den här utmärkelsen för er verksamhet?

– Vi märker ju att framförallt utländska turister och även svenska är pålästa och vet att det här är något speciellt. Vi är inte lika kända i Sverige som utanför tror jag. Det är ju bara Lunds Domkyrka och Vadstena kloster i Sverige som har tre stjärnor och som är kyrkor. Det är självklart väldigt stort, säger Terhi Westman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista