Västerås

Sista dagen för Apalby Familjeläkare i Västerås

1:30 min

Idag har privatägda Apalby Familjeläkare i Västerås öppet för sista dagen. Landstinget Västmanland har inte förtroende för hur verksamheten sköts, och har därför sagt upp avtalet. I morgon får de fyra tusen patienterna vända sig någon annanstans.

– Just nu håller vi på att packa ihop kommer att ta emot våra sista patienter. Ikväll klockan fem stänger vi ner och så öppnar vi inte i morgon, säger Arminé Kanakanian, en av ägarna. 

– Det känns otroligt tråkigt och väldigt, väldigt fel. Vi  fortsätter att vidhålla att det finns inga grunder för landstinget att lägga ner den här mottagningen. 

Ni har överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Landstinget har fått anstånd med sitt yttrande några dagar till, till 3 augusti. Förändrar det något i sak för er? 

– Nej, inte praktiskt. Vi har bett om att i alla fall få ha öppet tills förvaltningsrätten har sagt sitt men det har landstinget inte gått med på, utan vi måste stänga ned idag, säger Arminé Kanakanian. 

Det är tomt och tyst i väntrummet och få telefonsamtal, men utanför mottagningen träffar jag patienten Esther Morales. 

– Jag tycker det är synd att hon ska sluta. Hon är bra läkare. jag hoppas hon fortsätter någonstans, så att jag kan följa med dit, säger Esther Morales. 

Maria Linnebjerg kommer för att ta blodtrycket och har med sig en solros i en kruka. Den ska hon ge till den läkare som fått kritik av landstinget. 

– Jag är jätteledsen, det är stor sorg att man ska stänga. Det är därför jag kommer med blomman här, säger hon.