En av VL:s biogasbussar. Foto: Inga Korsbäck/SR.
Västmanland

Allt dyrare att åka med kollektivtrafiken

1:48 min

Trots larm om ökad miljöförstörelse och en vilja från politikerna att vi ska lämna bilen hemma så höjs priserna allt mer för att åka kollektivt. Det visar en kartläggning som Ekot har gjort. I Västmanland har priset för ett månadskort inom länet ökat med 37 procent de senaste tio åren.

Det är en kartläggning från Ekot som visar att priset för ett månadskort i Västmanland ökat med 37 procent de senaste tio åren.

Utslaget på hela landet har priset för ett månadskort inom kollektivtrafiken ökat med 44 procent, att jämföra med konsumentprisindex som ökat med 13 procent under samma tid.

Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, är kritisk till den här prisutvecklingen.

– Man har fått en skev utveckling. Det hade varit okej om man också hade fördyrat bilismen och bilåkandet mycket mer, men det vågar man ju inte, säger han.

Maria Linder, förvaltningschef på VL, skulle gärna sänka priserna men säger att det är svårt.

– Kostnaderna för trafik ökar ju och har ökat varje år, bränslepriserna påverkar oss rätt så hårt och vi har andra kostnadsökningar, som löneökningar, som gör att vi behöver höja priserna lite smått varje år.

VL:s nya satsning på busstrafiken i Västerås, där man bland annat gör om linjesträckningen, ska enligt Maria Linder inte göra att priserna höjs ytterligare.

– Nej det är inte tanken utan tanken är att vi ska försöka ligga still när det gäller kostnaderna för stadstrafiken i Västerås stad. Det som händer där i stället är att Västerås stad kommer att skjuta till mer skattepengar in i kollektivtrafiken och ta den ökade kostnaden, säger Maria Linder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista