Västerås

Efter 28 år lämnar isbrytaren Bore Västerås

4:00 min

Efter klagomål om störande kolrök bestämde sig ägaren för att flytta ångbåtarna i Östra hamnen. I dag var det dags för isbrytaren Bore att lämna Västerås för att återvända till sin hemstad Malmö. En folkmassa hade samlats för att säga adjö.

I början av juli berättade vi om ångbåtarna som ligger vid kajen i Östra hamnen i Västerås. En av dem är isbrytaren Bore, världens äldsta ångmaskindrivna isbrytare som byggdes 1894 i Malmö och som sedan 1984 har legat vid kajen i Östra hamnen.

Varje år har det proveldats i ångpannan på isbrytaren Bore, och kolröken har fått grannarna att klaga hos Västerås Stad. Det fick ägaren Knut Borg att sätta punkt. Han bestämde sig för att flytta ångbåtarna trots att kommunen inte hade fattat något beslut vad gäller klagomålen om kolröken.

Nu har blivit dags för avfärd - efter 28 år i Östra hamnen i Västerås.

Hur känns det nu när Bore ska lämna hamnen för gott?

– För min del är det ett fullbordat arbete i stort sett. Men vad jag kan förstå av andras känslor runt om mig är det vemodigt. Det blir lite av en skilsmässa säger projektledaren för ångbåtarna Jan-Olov Blid.

Det har varit en strid ström av folk, speciellt under helgen,  som velat sagt adjö till ångbåten Bore.

Vad kommer hända med Bore nu?

– Det är så är planerat från ägarens sida att försöka lägga upp Bore på en paradplats i Malmö. Det kan bli vissa förändringar under resans gång.