Buss på Stora gatan i Västerås. Foto: Natalie Caballero/SR
Kollektivtrafik

VL:s böter bland de lägsta i landet

1:23 min

Västmanland har en av de lägsta bötesavgifterna i landet om du tjuvåker på Västmanlands Lokaltrafik, VL´s bussar. Det visar en granskning som Ekot har gjort. Man måste till exempel åka fast mer än två gånger för att ens komma upp i kostnaden för ett månadskort.

Hur mycket resenärer utan giltigt färdbevis får böta skiljer sig rätt rejält mellan olika delar i landet. I till exempel Östergötland ligger boten för tjuvåkning på 1200 kronor medan den i Västmanland ligger på 500 kronor.

Men Maria Linder, förvaltningschef på VL, tror inte att summan på boten är avgörande för om man fuskar eller inte.

– Det påverkar väl egentligen inte det valet du gör om du väljer att fuskåka. Och det är ju inte så vi ska tjäna pengar, säger Maria Linder och fortsätter:

– Men det är viktigt att den är så pass kännbar att man ändå tänker till innan man tar den här risken.

Till skillnad från biljettpriserna som stadigt ökat de senaste åren har bötesavgiften i Västmanland varit densamma i flera år och Maria Linder ser en möjlig förklaring det.

– I stor del tror jag att det handlar om att vi bara har påstigning i främre dörren så alla passerar ju föraren ombord på bussen, säger Maria Linder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista