Fredrik Leek, enhetschef ambulanssjukvården Västmanland. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Ambulanschef nöjd med ny larmcentral

1:45 min

Sjukvårdens larmcentral i Västerås var inte var bemannad under midsommarhelgen, vilket fått SOS Alarm att göra en anmälan om bristande patientsäkerhet. Men inom ambulanssjukvården i Västmanland finns inga sådana farhågor utan enhetschefen är nöjd med hur det fungerar.

– De har möjlighet att tillfälligt stänga en central om de har bemanningsproblem. De har ytterligare två centraler dit samtalen styrs. I vår överenskommelse är det också så att om man stänger en central så ska man flytta personal som har lokalkännedom, säger Fredrik Leek, enhetschef ambulanssjukvården Västmanland. 

– Det är Västmanlandpersonal som har svarat på samtalen trots att dom suttit i Eskilstuna eller Uppsala, Tillfällig stängning vid bemanningsproblem eller toppar av något slag är inget konstigt, säger han. 

I höstas tog privata Medhelp över dirigeringen av ambulanstrafiken i Västmanland, Uppsala och Sörmland från SOS Alarm. Men det är SOS Alarm som först tar emot samtalen, innan de sen kopplas vidare till Medhelps larmcentraler i Västerås, Uppsala och Eskilstuna. För ambulansens del märks det inte varifrån samtalen kommer, enligt Fredrik Leek. 

– Vi märker ingenting. Allt fungerar precis som vanligt. Det är så tekniken är uppbyggd. Det kan ju hända att en central får tekniska problem och då ska de andra centralerna ta över. Det sker alldeles naturligt utan att vi märker något, säger Fredrik Leek. 

Fredrik Leek har inte fått några rapporter om incidenter under midsommarhelgen. Det var tvärtom en ovanligt lugn helg i Västmanland för ambulansens del. 

Det har gått bra också även ur ett längre perspektiv, sedan Medhelp tog över från SOS Alarm för snart ett år sedan, säger han. 

– I huvudsak har det fungerat väldigt bra. Uppföljningar och mätningar av svarstider visar att Sjukvårdens larmcentral svarar snabbare eller med samma tid som SOS Alarm tidigare har gjort. Det är väldigt liten skillnad men till deras fördel i sådant fall, säger Fredrik Leek, enhetschef ambulanssjukvården Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista