Hästar

Ny kuskutbildning på Strömsholms ridskola

1:01 min

Det är en kuskutbildning i brukshästkörning som startar nu i augusti. Eleverna kommer att få lära sig att köra inom jordbruk, skogsbruk men även inom turism med häst. Läraren och stallansvarige Roland Wirenborg ser en ljus arbetsmarknad för eleverna.

Nu har alla hästar, två gotlandsruss, två fjordingar, två nordsvenskar och två ardenner kommit på plats i stallet och nu väntar lärarna bara på de åtta elever som börjar den 13 augusti.

Tanken med utbildningen är att eleverna ska lära sig köra med brukshästar inom jordbruk, skogsbruk och turism. Det kan vara allt mellan körning av brudpar, gräsklippning och röjning av skog.

– Man har ju sett nu effekterna av tidigare år, hur bra det har fungerat med hästar i olika arrangemang, säger Roland Wirenborg lärare och stallansvarig för utbildningen.

Roland Wirenborg tror att arbetsmarknaden för eleverna är ljus även om det kommer att krävas en hel del av eleverna när de ska marknadsföra sig själva,

– Det är elevernas egna kreativitet som nu ställs på hårda krav. Att de verkligen törs gå ut och marknadsföra sig, säger han.

Roland Wirenborg är en av de som varit drivande för att få utbildningen till Strömsholm och Roland Wirenborg tror att utbildningen kommer finnas kvar och att den har framtiden för sig.  

Det är en yrkesutbildning som leder till yrkeshögskoleexamen.