Endast 13 samkönade par har gift sig i Västerås stifts kyrkor. Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland

Få samkönade par gifter sig i kyrkan

1:01 min

I två år har det varit möjligt för samkönade par att gifta sig i kyrkan. Men det har inte varit någon direkt rusning till kyrkorna i länet, i Västerås stift har bara 13 samkönade par gift sig i kyrkligt.

Den första maj 2009 fick samkönade par rätt att ingå äktenskap och ett år senare tog Svenska kyrkan beslut om att paren ska få gifta sig i kyrkan.

Komminister Johan Sköld från Västerås Domkyrkoförsamling tror att det motstånd mot samkönade vigslar som funnits tidigare och som finns idag inom kyrkan kan påverka. Men han menar att kyrkan förändrats.

– Kyrkan förändras ju när människor förändras därför att teologin är människornas, det är vi som pratar och det är vi som diskuterar. Men jag tror inte att alla riktigt har uppfattat att det faktiskt händer saker inom Svenska kyrkan därför att de tongivande blir ofta de som är emot.

Under samma två år som 13 samkönade par gift sig i Västerås stifts kyrkor har 1 200 olikkönade par gjort samma sak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista