Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Utredning alarmeringstjänst

Statlig granskning av hur alarmering sköts

Publicerat fredag 3 augusti 2012 kl 06.00
"Får det konsekvenser för medborgarna?"
(1:50 min)
Regeringens utredare Marie Hafström har ett förflutet bland annat som generaldirektör för Kustbevakningen och för Försvarsmakten. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

En översyn av samhällets alarmeringstjänst har inletts, av bland annat SOS Alarm och privata aktören Medhelp. Den statliga utredningen ska undersöka om det får konsekvenser för medborgarna, att flera operatörer inblandade i alarmeringen i bland annat Västmanland.

– Det finns skäl att se över den nuvarande organisationsformen, avtalsformerna och ägarförhållandena för samhällets alarmeringstjänst. De har inte genomgripande prövats sedan SOS Alarm AB bildades 1973 och det är ju rätt länge sedan, säger regeringens utredare Marie Hafström. 

Utredningen ska också beskriva konsekvenser av att flera operatörer tillhandahåller tjänster för utalarmering av resurser för hjälpinsatser, det vill säga att privata operatören Medhelp sedan i höstas sköter vårdsamtal och ambulansdirigering i fyra landsting: Västmanland, Uppsala, Sörmland och Gotland. 

– Innebär det konsekvenser i form av någonting, fördröjning? Får det konsekvenser för medborgarna, alltså varje enskilds rätt till att få kontakt med samhällets hjälporgan i en nödsituation, säger Marie Hafström.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har idag tillsynsansvaret för SOS Alarm, men inte för privata aktören Medhelp.

– Det är möjligt att det finns brister där. Det är mitt uppdrag att titta på om det behövs regler och i sådant fall vilka regler, säger Marie Hafström.

Utredningen ska också se till ett EU-perspektiv, nya regler om offentlig upphandling och statsstöd innebär att nuvarande avtal med SOS Alarm inte längre är självklart.

– Jag bör utreda om den nuvarande organisationen för alarmeringstjänsten är förenlig med dessa regler. Alltså det förhållandet att vi har ett offentligt ägt bolag, som enligt ett avtal som är slutet med staten och Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet, om det är förenligt med bland annat upphandlingsreglerna, säger  Marie Hafström som på regeringens uppdrag håller i en översyn av samhällets alarmeringstjänst.

Senast 30 april 2013 ska utredningen vara klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".