1 av 2
Skylt utanför Mälardalens Högskola / Foto: Elza Zandi
2 av 2
Lars-Erik Bengtsson vid Bostad Västerås / Foto: Elza Zandi
Västerås

Gott om studentbostäder i Västerås

"Som det ser ut just nu kommer alla att få en lägenhet"
2:04 min

På flera håll i landet råder det just nu bostadsbrist för höstens studenter. Men de som ska gå på Mälardalens högskola i Västerås garanteras en bostad.

--Som det ser ut just nu kommer alla att få en lägenhet när terminen startar, säger Lars-Erik Bengtsson, vd för Bostad Västerås.

Bostadsgarantin i Västerås har funnits sen mitten av 90-talet och alla som har behövt en bostad har fått en.

– Det finns ett bra samarbete mellan många aktörer säger Eva Ekstedt Salzmann, chef för Mälardalens högskolas studentcentrum.

Trots att det är brist på studentbostäder i andra studenstäder i Sverige så verkar det som om att det finns tillräckligt, om inte mer, i Västerås.

– Vi har inte lika många studenter som Uppsala, Stockholm, Göteborg och Malmö, men vi jobbar också på ett annat sätt här. Vi bygger inte upp någon kö utan vi förmedlar bostäder direkt då vi får ett antagningsbesked, säger Lars-Erik Bengtsson.

För så fort studenten skickar in sitt antagningsbesked så får de ett erbjudande åt gången, aldrig fler.

– På så sätt har man kontroll på hur mågna lediga lägenheter det finns, säger Lars-Erik Bengtsson.

Sammanlagt har Bostad Västerås över 1700 lägenheter och just nu finns det ett trettiotal lediga.

– Det ser bra ut, vi kommer att klara av bostadsgarantin för de som läser på högskolan. De här veckorna innan skolstart är hektiska, men vi har bra personal som letar fram bostäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".