Roland Renbäck och Åke Lövström kritiska. / Foto: Marcus Carlsson SR
Västerås

Kritik mot vägbygge vid Badelunda

"Skapar problem man inte skulle behöva ha"
1:22 min

Den planerade E18-avfarten strax öster om Västerås möts av kritik. Det handlar om Anundshögsmotet som ska byggas två kilometer öster om Hällamotet. Tanken är att boende i Gäddeholm ska få en knapp kilometer närmare till Stockholm.

När Anundshögsmotet byggs blir Badelundavägen den närmaste vägen från E18 mot industriområdet Finnslätten och riksväg 56, för den som kommer från Stockholmshållet. Det här väntas göra att trafiken på Badelundavägen riskerar att fyrdubblas.

En sådan ökning skulle få flera negativa konsekvenser enligt Trafikverket och därför tas det fram en åtgärdsplan som ska minska konsekvenserna.

De åtgärderna kostar upp till 30 miljoner kronor och ska göra att trafiken tredubblas istället för fyrdubblas de närmsta 15 åren.

För cyklister är säkerheten redan i dag låg på sträckan, enligt Trafikverket. Det finns planer på att bygga en cykelbana när trafiken ökar, men mycket pekar på att en sådan dröjer.

Åke Lövström bor vid Badelundavägen, han är kritisk till Västerås kommunfuläktiges beslut om att bygga Anundshögsmotet.

– Man skapar ju ett problem som man inte skulle behöva ha, och tyvärr är det inte den som skapar problemen som får ta konsekvenserna utan det är ju de som bor här som får ta konsekvensen, säger han.

– Blir det för kraftig trafik här så kan ju en småbarnsfamilj inte bo här, det blir för farligt, säger Åke Lövström.

Tidigast någon gång i höst kan bygget av motet starta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".