1 av 3
Kjell Enderborn fortsätter att jobba med Bergslagssjukhuset och Mitt Hjärta men nu har han lämnat den granskande rollen inom landstinget för att istället ta en anställning hos Mitt Hjärta. Foto och montage: SR.
2 av 3
Mitt Hjärtas vd Anna Hammarström är mycket nöjd med rekryteringen av förre landstingschefen. Foto: Marcus Carlsson/SR.
3 av 3
Bengt-Olof Staffas slutar som Mitt Hjärtas verksamhetschef. Foto: Marcus Carlsson/SR.
Sjukvård

Tidigare landstingschef går till privata vårdföretaget Mitt Hjärta

Mitt Hjärtas vd:"Stor glädje att få ta del av den kunskapen"
1:20 min

Kjell Enderborn lämnade landstingsjobbet som chef för Vårdval Västmanland när han gick i pension 1 juli i år. En dryg månad senare har han nu tagit jobb som utvecklingsledare för privata vårdföretaget Mitt Hjärta som driver Bergslagssjukhuset i Fagersta och en vårdcentral i Köping.

I rollen som chef för Vårdval Västmanland hade Kjell Enderborn bland annat till uppgift att se om Mitt Hjärta skötte sitt uppdrag.

Nu ska Kjell Enderborn leda Mitt Hjärtas utveckling i Västmanland.

-- Vi tycker generellt att det finns en oerhört stor kompetens bland seniora medarbetare som vi man måste ta tillvara. Kjells kompetens, och andra seniora medarbetares kompetens, är vi väldigt måna om att få del av, säger Mitt Hjärtas vd Anna Hammarström.

Hur länge har det varit klart att han ska jobba för er?

– Det kan jag inte gå in på, men det är naturligtvis efter hans pensionering från hans arbetsuppgifter inom landstinget.

Fanns det någon sådan här kontakt mellan er under tiden han jobbade inom landstinget?

– Vi har ju kommit i kontakt med Kjell genom vårt arbete i landstinget men det fanns inga sådana här planer.

Då anställer ni alltså en person som tidigare jobbade för landstinget och hade till uppdrag att se till att ni skötte er?

– Det stämmer, bland annat. Han har ju haft många uppgifter i landstinget. Men Kjell är ju oerhört insatt i de här frågorna och det är en stor glädje för oss att få ta del av den kunskapen, säger Mitt Hjärtas vd Anna Hammarström.

Då måste ni vara rätt nöjda med hur han såg till att ni skötte er?

– Vi har varit nöjda med våra kontakter med Landstinget Västmanland ända sedan vi kom dit. Vi tycker att Västmanland är på det stora hela ett väldigt bra landsting att arbeta med. Det finns en öppen stämning och en genuin vilja till vårdutveckling och till att det ska fungera både för de offentliga och privara vårdgivarna, säger Anna Hammarström, vd för det privata vårdföretaget Mitt Hjärta som driver Bergslagssjukhuset i Fagersta och en vårdcentral i Köping.

P4 Västmanland har sökt Kjell Enderborn för kommentar.

Det privata företaget Mitt Hjärta anställer också en ny verksamhetschef efter att Bengt-Olof Staffas slutar.

Ny verksamhetschef blir Lennart Nyman som tidigare bland annat varit kommunchef i Skinnskatteberg. Han kommer närmast från jobb som socialchef i Bollnäs.

Fackförbundet Kommunals arbetsplatsombud Anita Fredriksson hoppas nu att den nye verksamhetschefen tar tag i arbetsmiljön på Bergslagssjukhuset.

– Att se till att det finns doktorer så att det är fullt bemannat, för då blir ju arbetssituationen helt annorlunda.

– Det är viktigt. Annars orkar vi inte jobba kvar här. Vi har kommit till åren allihop så vi behöver inte ha det för tufft, säger Kommunals Anita Fredriksson på Bergslagssjukhuset i Fagersta.

Marcus Carlsson, Terje Lund
nyheterna.vstm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".