Foto: Inga Korsbäck
Västerås

Realgymnaiset startar hästutbildning i Surahammar och Västerås

"Det är för alla"
1:11 min

Nästa vecka startar ännu ett ridgymansium i länet. Det är Realgymnasiet i Västerås som i samarbete med Surahammars Ryttarförening startar en hästutbildning som kommer att utgöra en tredje inriktining inom skolans naturbruksprogram. Att det redan finns två ridgymnasier i närområdet ser inte rektorn, Annica Avelin, som något problem.

Rektorn Annica Avelin är glad att den nya hästutbildningen nu kommer igång i höst. Annica Avelin ser inget problem med att Strömsholms ridgymnasium och Västerås ridgymnasium redan finns.

– Vi konkurrerar inte direkt med varandra, vi har lite olika inriktningar. Vi kompletterar varandra anser jag, säger Annica Avelin.

Nu i augusti kommer sju elever att börja på den nya hästutbildningen. Eleverna kommer att läsa de teoretiska ämnena i Västerås och den praktiska delen kring hästen i Surahammar i samarbeta med Surahammars Ryttarförening.

Förkunskaperna hos eleverna kan komma att variera och det innebär att eleverna har olika förutsättningar efter utbilningen, vissa kanske väljer att läsa till ämnen och få högskolebehörighet och andra kanske vill satsa på en hästskötarexamen.

– De som har bra erfarenhet när de kommer in och vill satsa på att ta hästskötarexamen, kan vi förbereda för det, säger Annica Avelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".