Västerås

Ny metod för urinkateter belönas

I dag utsåg Almi Företagspartner i Mälardalen årets SKAPA-stipendiat. Christopher Holmström, distriktssköterska i Västerås, belönas med 25 000 kronor för att han utvecklat ett enkare sätt för att sätta urinkateter på män.

Juryn skriver bland annat i sin motivering att: "Genom att nyttja en redan befintlig standardprodukt inom vården har uppfinnaren skapat en ny metod och device för hur urinkateter på män lättare kan appliceras. Uppfinnaren har stor erfarenhet inom området och har sett vilken enorm skillnad metoden kan göra både för personal och patient."

Den nya metoden besparar framförallt patienten smärta och lidande som annars lätt blir fallet, skriver juryn i sitt utlåtande.

Christopher Holmström går nu vidare till den nationella finalen i Stockholm den 11 oktober. Där kan vinnaren få 400 000 kronor för sin uppfinning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".